Bezoek HVC Alkmaar

Op vrijdag 14 februari 2025 hebben we samen met bewoners van Hoep-Zuid een bezoek gebracht aan de huisvuilcentrale in Alkmaar. Eén van de deelnemers, Jan Steenis doet hieronder verslag van deze middag. Jan, hartelijk dank voor deze bijdrage!

Kort verslag van interessante excursie HVC met bewoners Hoep-Zuid op 14 februari 2025.

Met Hoep-Zuid mee naar de HVC

Het uitje van 2025 met de bewoners en geïnteresseerden is gepland op “de verbrandingsoven van Alkmaar” de HVC  (Huisvuilcentrale Alkmaar) waar al onze grijze container afval wordt verbrand.

Thea heeft de coördinatie en leidt het gezelschap (ruim 20 vrouwen en mannen en 1 jongeling) naar de ontvangstruimte van HVC. Daar worden wij opgewacht door de rondleiders van HVC.

Met haarnetjes in, oortjes, veiligheidshelm op en een goed humeur worden wij door het immense gebouw geloosd. Met leuke verhalen tijdens de rondgang, van weetjes over afval en energie tot aan het werkelijke spektakel, de grote ruimte waar de vrachtauto’s hun restafval storten, dan naar de enorme kraan die het afval optast en vermengd en dan naar de verschillende ovens transporteert. De ovens van 1000 graden waarin het afval wordt verbrand.

Door de kale gangen heen met weetjes, spelletjes en leuke plaatjes, dan weer naar meer koudere, dan via warmere ruimtes en een beetje geur (stank) weer terug naar de ontvangsthal, waar een heerlijk kopje koffie en thee onze rondleiding afsluit. 

Iedereen is onder de indruk van de enorme gebouwen en ruimtes, alles is in het groot formaat. Geschat wordt door stoere mannen dat de gebouwen wel 30 meter hoog zijn. De grote vrachtauto’s lijken wel dinky toys.

Een weetje, waar wij als bewoners ook iets in kunnen beteken, de hoeveelheid restafval, het afval wat hier eigenlijk verbrand kan worden, is ongeveer 28% van het totaal aangeboden afval (uit de vrachtauto’s).

Daar kunnen wij allen wat aan doen, dus (tussen haakjes de percentages wat nu nog wordt verbrand, dus onterecht in de grijze containers wordt aangeboden)

meer GFT (groente-, fruit- en tuinafval) in de groene bak (33%)
papier en karton apart bij de weg zetten tijdens de afhaal (8%)
plastic, blik en drinkpakken in de oranje container (16%)
glas in de glasbak en (4%)
textiel (ook oude sokken) inleveren bij de winkels (6%).

Hierbij wil ik het bestuur van Hoep-Zuid bedanken (en zeker Thea) voor dit initiatief, het was indrukwekkend en leuk dit met elkaar te mogen meemaken.

Jan Steenis, een tevreden bewoner van Hoep-Zuid

Foto’s: Jan Steenis & Thea Tuinsma